Gå du bare i metaperspektiv… det virker!

Når du skal tage en rigtig stor og svær beslutning, positiv eller negativ, kan det somme tider virke uoverskueligt, fordi der er store konsekvenser forbundet med beslutningen. Formentlig både for dig selv og andre.

F.eks. ’Skal jeg vælge den nye spændende lederstilling i Singapore for de næste 5 år, selvom min mor skranter gevaldigt og mit yngste barn bliver mobbet i skolen, og jeg ikke kan være der for hende? Min fraseparerede hustru gør et stort arbejde for at støtte vores datter, men hun har altid været ’fars pige’ og snakker bedst med mig.’

Hverdagen byder os alle sammen masser af dilemmaer.

Din beslutning. Dit valg. Frygten for at vælge forkert kan føles overvældende. Selv et ’rigtigt’ valg kan føles overvældende, fordi det har så stor indflydelse på din og andres hverdag.

Som leder er du vant til at tage beslutninger, som andre mennesker skal deale med. Det er et af vilkårene ved at være leder. Du gør din indflydelse gældende, og har det forhåbentligt fint med det.

Du er formentlig særlig grundig og velovervejet ved beslutninger med stor rækkevidde – i hvad angår både omfang (antallet af mennesker det berører og ressourcer, der skal bruges) og tidsmæssigt.

Når du skal tage en beslutning om en situation eller en sag, bringer du forskellige scenarier i spil for at se på de forskellige mulige udfald af dit valg. I nogle tilfælde vil du opleve, at du kommer til forskellige konklusioner for hver eneste gang, du tænker over din udfordring.

Det kan være super frustrerende.

Heldigvis så findes der et effektivt mentalt redskab til at lette processen hen mod dit valg.

Det er en stærk visuel øvelse, der forstærker dit fokus på din udfordring. Set fra flere niveauer med dine egne øjne.

Nogle mennesker hævder, at de ikke er visuelle og ikke kan se ting for sig. Det har jeg aldrig oplevet er sandt.

Kan du genkalde dig, hvordan dit køkken ser ud, selvom du ikke står i det? Selvfølgelig kan du det. Du visualiserer det. Sætter det på nethinden.

Du er formentlig også i stand til at se dig selv på en tropeø iført badetøj med en iskold øl i hånden, mens du kigger ud over det azurblå hav…. Vi lader lige dét billede stå et øjeblik.

MENS du er i en svær beslutningsproces, kan du lave følgende øvelse, som vil hjælpe dig til at træffe din beslutning:

* Sid på en stol
* Forestil dig nu, at der er en kopi af dig oppe i loftet i det ene hjørne af lokalet
* Betragt først din problemstilling fra din siddende position på stolen
* Dernæst betragt din problemstilling fra din position oppe fra din placering i hjørnet – dit metaperspektiv – dvs. at du fra denne position kan betragte dig selv og dit problem, fra en vinkel udefra. Fra en position løftet lidt væk fra dig selv, mens du stadig kan betragte dig selv på stolen
* Set fra den sidstnævnte position, dit metaperspektiv, hvilke råd og vejledning kan du nu give dig selv, mens du betragter dig selv siddende på stolen i lokalet?
* Hvis dette ikke er tilstrækkeligt til at hjælpe dig med ’afgørelsen’, så kan du fra dit metaperspektiv under loftet – rykke dig f.eks. 5 ÅR ud i fremtiden.
* Så er du i år 2023 i dit metaperspektiv oppe i hjørnet. Nu kan du så betragte dig selv siddende på stolen i år 2018, – hvilke råd vil du nu give dig selv til at træffe beslutningen?

Metaperspektiv bruges altså til at se på og overskue de langsigtede konsekvenser af et valg, du træffer nu.

Det er en øvelse som du kan få stor glæde af, hvis du laver den jævnligt. Du bliver hurtigere og bedre til at træffe afgørende beslutninger.

Det er en meget powerful øvelse, som jeg bruger med mine klienter, når de er i tvivl om, hvilken afgørelse en beslutning kræver. Jeg har aldrig oplevet, at en klient ikke kunne træffe sit valg, når vi har brugt denne øvelse. Det virker altid!

Stor hilsen

Annette Larsen

kompetenceudvikler

Erhvervscoach

Sparringspartner

Relationsterapeut

al@basicleadership.dk

www.basicleadership.dk

Telefon 41 42 35 02

BasicLeadership hjælper ledere til mere succes i deres lederskab.

Kender du nogen, som kunne have interesse i nyhedsbrevene fra BasicLeadership, så henvis dem meget gerne til hjemmesiden www.basicleadership.dk, hvor de kan tilmelde sig via formularen. Det er hurtigt og nemt.