Frygt er din evige livsledsager

Måske tænker vi ikke så meget over det til hverdag. Frygt sætter noget af vores dagsorden uden, at vi er bevidste om det.

F.eks. er det frygten, der styrer, når du ikke sætter dig på en kollegas faste spiseplads i kantinen. Frygten for kollegaens reaktion holder dig tilbage. Det er også frygt, der sørger for, at du ikke går over en stor befærdet vej, uden at se dig for. Vi tænker måske ikke på det som frygt, men som at passe på sig selv, men hvis du gjorde en af tingene, – satte dig på kollegaens plads, eller gik over en befærdet vej uden at se dig for, så ville det være frygten, du følte ved at gøre det.

Frygt får os også til at undlade at gøre ting, selvom vi ved, det ville være det bedste og mest rigtige for os at gøre, f.eks. at kontakte potentielle nye kunder pr. telefon, men vi frygter afvisninger SÅ meget, at vi hellere undværer at tage kontakt, end risikere følelsen af afvisning og udelukkelse.

Frygten kan være camoufleret som: Modstand, ikke ‘gide’, irritation, frustration, overspringshandlinger, tidspres, der-er-nok-ikke-nogen-hjemme, det ‘passer nok dårligt lige nu’, jeg skal først ‘liiige’. Du kan sikkert tilføje flere fra dit eget ‘repertoire’.

I vores arbejdsliv, og liv i det hele taget, er der udfordrende handlinger vi simpelthen skalforetage for at skabe de resultater, vi ønsker. Vi skal præstere for at skabe vækst og nå i mål med vores forventninger og drømme. Om det er at ringe til potentielle kunder, holde foredrag eller fri til sin udkårne. Vi skal ud over kanten af vores komfortzone og ind i udviklingszonen.

Det er her – i udviklingszonen, – at vi vokser personligt og fagligt. Og frygten – den lurer hele tiden. Det er nemlig dét, den er sat i verden for. Den skal passe på os. Nogen gange gør den bare sit arbejde forbandet godt, og så bliver den en hæmsko for os. Den passer så godt på os, at den sørger for, at vi ikke tager action på det, som den opfatter som farligt og ukendt terræn.

Det eneste der afhjælper frygten, er, at den skal erkendes OG imødegås med præcis dét, som frygten prøver at tvinge dig til ikke at gøre.

DU SKAL GØRE DET ALLIGEVEL

Face the fear and DO IT anyway

…Sålænge selvfølgelig, at du ikke fysisk er i livsfare. Du bliver aldrig din frygt kvit, og det skal du heller ikke. Men du kan vænne dig så meget til ikke at tage action på noget som helst, – eller noget inden for et bestemt område – at dit liv bliver ensformigt og trist. Du kan også VÆLGE at bruge din nyeste del af hjernen, neo cortex, og beslutte dig til, at føre dine forventninger, ønsker, drømme og mål ud i livet.

Trodse frygten og vokse som menneske.

Hvad frygter DU? Og HVAD vil du gøre ved det?

Bedste hilsner

Annette Larsen

Erhvervscoach

Sparringspartner

Kompetenceudvikler

Relations- og Tilknytningsterapeut

www.basicleadership.dk

al@basicleadership.dk

Telefon: 41 42 35 02

BasicLeadership hjælper ledere til mere succes i deres lederskab.